Érdemes-e válságban nyugdíjbiztosítást kötni?

Főoldal 9 blog 9 Érdemes-e válságban nyugdíjbiztosítást kötni?

2022. 09. 26.

Amikor egy hűvös, hétfő reggel csörög a vekker, az ember pedig álmosan mászik ki az ágyból a kávéfőző után kutatva, sokszor megfogalmazódik a gondolat: „Ha majd nyugdíjas leszek…” Ám az utóbbi időszak történései gazdasági téren nem sok jóval kecsegtetnek a várható nyugdíj összegével kapcsolatban, így, ha a terv nem az, hogy hónap végén a kiflire valót aprózza ki, érdemes időben cselekedni és biztosítást kötni. Igen, válságban is: mutatjuk, miért!

Egy nyugdíjasnak sincs kevesebb kiadása

Igen komoly tévhit az, hogy jóval kevesebb kiadása van egy nyugdíjasnak, mint egy aktívan dolgozónak. Sokan úgy gondolják, nem kell mindennap időre érkeznie, nem használja annyit a kocsiját, van ideje otthon sütni-főzni, nem kell rendelni az ételt…

Ám ez nem azt jelenti, hogy a fizetése töredékéből meg tudna élni. A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es felmérése szerint a legnagyobb súllyal az élelmiszerek szerepelnek a nyugdíjasok kiadásai között, főként péktermékek, hús, valamint zöldségek és gyümölcsök, de nagymértékben jelen vannak a kiadások között a különböző szolgáltatások, a lakásfenntartás, a lakberendezés, valamint a tartós fogyasztási cikkek is. Ebben pedig még nem szerepel a havi gyógyszer vagy éppen valamilyen hobbinak. És hát attól még, hogy nyugdíjas az ember, igazán élvezhetné is az életet, sőt!

Mindenkinek más elképzelései vannak a boldog nyugdíjas évekről

Ahány ember, annyiféle álom és lista létezik a nyugdíjas évekre vonatkozóan. Valaki utazni szeretne, míg más könyvekre vagy filmekre vágyik, amikre soha nem volt elég ideje, de akar olyan is, aki a családjával szeretne több időt tölteni, esetleg régóta hanyagolt hobbijának hódolna. Bármelyikről is legyen szó, annyi bizonyos, hogy mindegyikhez szükség van egyfajta anyagi biztonságra, amelyet az állami nyugdíj nem feltétlenül képes megadni.

Mire számíthatunk 2022-23-ban?

A Covid nagyon sok ember számára okozott átmeneti vagy tartós bevételkiesést, amely hatalmas hatással volt a családok általános anyagi helyzetére. A Bankmonitor friss felmérése szerint jelenleg a 30-59 év közöttiek harmadának éppen annyi megtakarítása van, hogy ha esetleg elvesztené a munkáját, egy hónapig tudná fenntartani magát probléma nélkül.

Bár sok esetben a fizetéselvesztés vagy csökkenés csupán átmeneti volt, valahol tartósan is fennmaradt, ráadásul sokan azóta sem tudtak teljesen talpra állni. És bár a nyugdíjas évek még távolinak tűnhetnek, de az elmúlt időszakokban a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, hogy milyen hirtelen köszönthet be váratlan szituáció, amelyre ha nem vagyunk felkészülve, a kieső jövedelem akár évtizedekig is gondot okozhat.

A nyugdíj összegét is érinti

Ahogy a jövedelem és a pénz értéke csökken, úgy a nyugdíj összege is visszaesik. Ha valaki rendelkezik is a nyugdíjba vonulásakor 6-7 hónapnyi tartalékkal, akkor is csupán 2-3 éven keresztül tudja kipótolni a jövedelemkiesését, hiszen az új bevétele, a nyugdíj kevesebb lesz, mint a korábbi fizetése. Az emelés pedig igencsak kétséges, ugyanis Magyarországon a jelenlegi szabályozás szerint ez az infláció mértékéhez van kötve.

Jegyezze meg a fogalmat: a valorációs szorzón múlik a jövője

A nyugdíj megállapítása egy összetett számítás eredménye, amely kapcsán felmérik, hogy az adott évben nyugdíjba vonulók milyen paraméterekkel rendelkeznek. Ennek részét képezi az úgynevezett valorizációs szorzó is, az összeg, amely az átlagos nettó keresetek alakulásához igazodik. A 2023-as számítás során például 35 évi jövedelmet vesznek figyelembe, vagyis az aktív kereső időszak több mint felében elért munkabérek és egyéb jövedelmek már beszámítanak a nyugdíjba.

Megéri előre gondolkozni!

Ahogy a fentiekből is látható, elképesztően képlékeny a nyugdíjak számítása, évtizedek távlatából pedig megtippelni sem lehet, mekkora összegre számíthatunk, és ez mire lesz elég az akkori áram mellett majd. Pontosan emiatt éri meg előre gondolkodni. Egy megfelelő időben elindított nyugdíj-előtakarékosság alapvetően nem nagy összeget jelent havonta, ám később igen gyümölcsöző lehet az eredménye. Ha például valaki 30 évesen kezd el havi 30.000 forintot félretenni a megfelelő biztosítónál, akkor akár 20 millió forintnyi megtakarítást is összegyűjthet a nyugdíjas éveire.

Tudjuk, hogy a jelen helyzetben, amikor minden bizonytalan, az árak felfelé mennek, a jövedelmek pedig nem követik, nehéz lehet félretenni ezt a 30.000 forintot is. Mégis fontos, hogy nézze át pénzügyeit, keresse meg benne a lehetőséget arra, hogy a saját jövőjéről is gondoskodjon, különben nyugdíjas éveiben még nehezebb lesz!

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink