Tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás – minden, amit tudni érdemes róla!

tartalmazza a csomag Választható biztosítási összegek: pár milliótól a több százmillióig

tartalmazza a csomag Választható önrészesedések

tartalmazza a csomag Kiterjeszthető időbeli hatály: a biztosítás megszűnésétől számított 2, 3 vagy 5 évig továbbra is védi a biztosítás

tartalmazza a csomag Magyarországra vagy akár egész Európára érvényes

tartalmazza a csomag Gyors biztosítás kötés, akár online

Főoldal 9 Vállalati biztosítás 9 Tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás

A-tól Z-ig mindent a tervezői és kivitelezői felelősségbiztosításról: ha járatlannak érzi magát a témában, vagy csak szeretné megtudni, milyen lehetőségei vannak? Segítünk

Az életünket behálózzák a kötelező és „ajánlott” biztosítások, legyen szó, lakásról, autóról vagy egyszerű baleseti biztosításról. Ez is egy olyan téma, amit igencsak jó lenne az általános műveltség részének tekinteni, és az általános- illetve középiskolában már tanítani róla valamennyit. Egy ingatlan esetében akár vevői, akár eladói, akár tervezői, akár kivitelezői oldalról nézzük, nem egyértelmű a dolgok, és az sem várható el, hogy az ember a saját szakmáján kívül még a jogi szakszövegekhez is értsen.

Most feltárjuk, hogy mit takar a szakmai felelősségbiztosítás egyik fajtája a tervezői felelősségbiztosítás és mit jelent a kivitelezői felelősségbiztosítás.

Először is a felelősségbiztosításról. Mi is ez pontosan?

A felelősségbiztosítás nagyjából úgy néz ki, hogy valaki szerződik egy biztosítótársasággal arra, hogy egy általa okozott kárt, amiért elviekben és jogilag ő lenne felelősségre vonható, a biztosító részben vagy egészben „átvegyen”. Ez azt jelenti, hogy a biztosító a szerződésben megállapított mértékben mentesíti a biztosítottat a károk megtérítésétől. Ennek legismertebb példája az autó felelősségbiztosítása, de ide tartoznak olyan esetek is, mint például

 

  • egy ház tervezésekor egy tervezői hiba
  • ha az építkezéskor valaki hibájából rosszul történik a kivitelezés, és emiatt megreped a fal
  • vagy egy rossz számítás miatt a megrendelők nem kapják meg a használatbavételi engedélyt.

Mi történik a kivitelezői felelősségbiztosításkor?

Maradjunk ennél a példánál, hiszen ez a legegyértelműbb: tegyük fel, hogy Alfonz, a kőműves elmélázik az ebéd után, és alaposan összekeveri a tervrajzon az egységeket, számokat – így végül a ház kéménye teljesen rossz helyre kerül.

Az építésvezető épp nincs a helyén, mert Tasziló, a másik kőműves hibája után fut éppen, és próbálják kijavítani a ház pincéjében a villamoshálózatot.

Alfonz ügyesen eltussolja a hibát, ezért az építésvezető nem veszi észre azt még aznap – sőt, utána hozzászokik a szeme a kanyarodó kéménymenethez. Úgy fest, a ház még ettől megépül, sőt, még talán a tulaj is átveszi. Igen ám, de a használatbavételi engedélynél jelen van egy kolléga, aki bizony ért a tűzvédelemhez, és ő rámutat a nyilvánvaló hibára: a kémény jelen formájában vissza fog szelelni télen, és így balesetveszélyt jelent.

Mi a helyzet tehát? Alfonz és a kivitelező saját figyelmetlenségüknek köszönhetően jelentős anyagi kárt okoznak; vissza kell bontani a kéményt, tetőt, és ugyan nem lett személyi sérült, de félmilliós kár keletkezett, amit valakinek ki kell fizetnie, a kötbérrel együtt.

A hibás: Alfonz, aki elnézte a számokat, és az építés vezetője, a kivitelezők főnöke, aki nem figyelt eléggé, hogy Alfonz jól csinálja-e a dolgát.

Szerencsére a kivitelező cégnek van felelősségbiztosítása, ezért a kárt, amit okozott, az esetleges jogi képviselet költségeivel és a kamatokkal együtt nem ő fogja fizetni: a jogszabály szerinti felelős helyett a biztosító felel ezért, átvállalja a pénzügyi felelősséget bizonyos esetekben tőle.

Hasonló az eset a tervezői felelősségbiztosítással is.

Elrontott tervezések és kivitelezések a nagyvilágból

A felelősségbiztosítás három pólusa

Ez egy viszonylag egyértelmű háromszög. Egy biztosítási ügyben, amint „élesre” fordul a helyzet, már nem két fél van (a biztosító társaság és a biztosított), hanem megjelenik a harmadik, a károsult is.

a tervezői, kivitelezői felelősségbiztosítás három pólusa
  • A piramis csúcsa tehát a károsult, az ő tulajdonában, vagyonában keletkezett a kár. Neki joga van az esemény értelmében érvényesíteni a jogait, és követelni a kár megtérítését. Ezt azonban mindig a károkozó felé indítja meg.
  • A háromszög egyik alsó csúcsa a biztosított: ő kötött biztosítást, és ő okozta a kárt, tőle igénylik azt a bizonyos összeget. És bár kártérítésre volna köteles jog szerint, ezt a kötelezettséget átadja a biztosítónak, aki átvállalja tőle az adott kár megtérítésének kötelezettségét.
  • Az utolsó csúcs a biztosító, akinek van egy erősebb és egy gyengébb kapcsolata: az erősebb kapcsolata a biztosítottal „szemben” áll fenn, hiszen a szerződésben ők ketten szerepelnek, és ennek értelmében tőle vállalja át a kártérítést. Ám pénzügyileg már a biztosított kimarad a buliból: a károsult javára és az ő kezébe adja egyenesen a biztosító a követelt, megállapított összeget.

Tervezői felelősségbiztosítás

Az előbbiek alapján már könnyebb kiigazodni a fogalmak tengerében. A tervezői felelősségbiztosítás biztosítottjai általában olyan mérnökök, tervezők, akik biztosítani kívánják magukat szakmai hiba esetére.

Van egy nem túlságosan régi közmondás: „a zsiráf egy olyan kutya, amin egy team dolgozott.” Mulattató, és elég igaz, mert jelzi azt a hibafaktort, ami az ügyfelek, csapattagok kezén átmenő munkával járhat. Lehet szó akár kompromisszumokról, amit a tervezés során kell kötni a megrendelővel, legyen szó akár egy kezdő gyakornokról, vagy akár egy tervezői programba csúszott programozási hibáról: minden olyan folyamatban, ahol több ember együtt dolgozik, érdemes gondolni arra, hogy az eredeti terv és a kész állapot közt hány helyen csúszhat hiba a rendszerbe. A csapat, a tervező, az ellenőr, a mérnök lehet bármilyen felkészült, tapasztalt: tévedések egyszerűen történnek! Erre köthetik a tervezői oldalról a tervezői felelősségbiztosítást.

Tornai Edit

Tervezői, kivitelezői felelősségbiztosítást keres?

Kérje segítségünket! Megtaláljuk, amire szüksége van!

Hogyan köthető tervezői felelősségbiztosítás, és mire?

A biztosítás megköthető akár egyetlen projektre is, de van olyan is, hogy keretszerződés foglalja magába egy biztosító társaság és egy biztosított szakember vagy cég, esetleg team összes munkáját – természetesen akár jobb feltételekkel, mint „visszatérő vendég”.

Kivitelezői felelősségbiztosítás

A fentiekhez igen hasonló elképzelés a kivitelezői felelősségbiztosítás, egyedül a biztosított személye más. Az építőiparban természetesen a tervezést követő második (és általában ez a látványosabb) hibagenerátor a kivitelezés folyamata. Hibák csúszhatnak a számításba, akkor is, ha jó szakemberek dolgoznak együtt.

Mit lehet biztosítani?

  • építőipari kivitelezést
  • műszaki vezetői tevékenységet
  • alvállalkozók munkáját.

Ha a biztosított, vagy annak beosztottja, alkalmazottja vagy a biztosításba belefogalmazott alvállalkozó valamit elront, és vele szemben kárigénnyel lép fel a megbízó (vagy egy harmadik fél, aki érdekelt ebben), életbe lép a biztosítás. Akár dologi, akár személyi sérülésből fakadó károkról van szó, a biztosító köteles megtéríteni a szükséges összeget, amit a hatóság kiszab a biztosítottra, a jogi kártérítési költségeket is ide számítva.

A tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítást egy roppant előrelátó rendszer részeként gondoljuk el, nem véletlenül hasonlítják a kötelező autóbiztosításokhoz a meglétüket. Egy építkezés során külön figyelemmel kell lenni arra, hogy teljes életek dőlhetnek dugába, szépen felívelő szakmai pályák törhetnek ketté és veszhetnek kárba egyetlen hiba miatt: ezt igyekszik megakadályozni a felelősségbiztosítás.

A biztosítók örök mantrája, hogy „bízz a legjobban és készülj a legrosszabbra”: ha tervezői vagy kivitelezői tevékenységet folytat, érdemes felelősségbiztosítást kötni, hogy ne kerülhessen bajba! Keresse meg szakértőinket, és szívesen segítünk a legjobb opció megtalálásában.

Kik vagyunk mi és miért válasszon minket?

MIXIO KER Kft.
MIXIO KER Kft.
2023.07.28.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Gyors és alapos segítséget, valamint szolgáltatást kaptunk. Köszönjük!
Krisztina Dombovári
Krisztina Dombovári
2023.06.07.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Több biztosítót is megkerestem, sportolói, magánemberi felelősség biztosítás témakörben. Egyedül itt tudtak ajánlani olyan biztosítási terméket, amely megfelelő volt számunkra. Köszönöm Tornai Gábornak a segítőkész, türelmes ügyintézést!
Erzsebet Krudy
Erzsebet Krudy
2021.11.17.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
As a Hungarian-Canadian citizen traveling to Hungary experienced unique helpfulness, empathy and constant help, instructions during my travel insurance inquiry process. A great company, which I recommend to all travelers to Hungary and other European countries.
Katalin Myers
Katalin Myers
2021.08.12.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Nagyon kedves es segitokesz csapat.
Jánosné Bujdosó
Jánosné Bujdosó
2021.06.17.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Szakszerűség, empátia, és türelem. Ilyen is lehet egy ügyintézés? Szinte hihetetlen, de mindezt megkaptam. Mindenki menjen bátran, nem fog csalódni!
Péter Marton
Péter Marton
2021.04.14.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Gabor Gleisz
Gabor Gleisz
2021.02.02.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Ferencné Németh
Ferencné Németh
2021.01.08.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Rövid időn belül visszahívást kaptam. Korrekt volt az ügyintézés. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
éva hrivó
éva hrivó
2020.10.16.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Lajos Bodnár
Lajos Bodnár
2020.10.09.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Laptop biztosítás megkötésében segítettek - minden flottul ment, minden információt telefonon megadva el tudtunk intézni online. Visszahívtak, email-ben válaszoltak rövid időn belül mindenre, így én elégedett vagyok. Köszönöm!

Több mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

Több mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

email

Email címünk

iroda@biztositasszakerto.com

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.

email

Email címünk

iroda@biztositasszakerto.com

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.