Könyvelői és adótanácsadói felelősségbiztosítás

tartalmazza a csomag Választható biztosítási összegek: pár milliótól a több százmillióig

tartalmazza a csomag Választható önrészesedések

tartalmazza a csomag Kiterjeszthető időbeli hatály: a biztosítás megszűnésétől számított 5 évig továbbra is védi a biztosítás

tartalmazza a csomag A biztosítás helyhezkötöttség nélkül, egész Magyarországra érvényes

tartalmazza a csomag Gyors biztosítás kötés, akár online

Főoldal 9 Vállalati biztosítás 9 Könyvelői és adótanácsadói felelősségbiztosítás

Aki dolgozik, hibázik. Különösen az, aki hosszasan a gép előtt ülve, számokkal, szigorú szabályok alapján teszi mindezt. Mivel emberek vagyunk, előfordulhat, hogy egy könyvelő elüt két számot az adott számlán, vagy elmulaszt benyújtani egy fontos dokumentumot, amelynek később az ügyfele látja kárát. Azonban nem kell emiatt kétségbe esni, pontosan az ilyen helyzetekre van kitalálva a könyvelői felelősségbiztosítás. Lássuk, miről is szól pontosan ez a szakmai felelősségbiztosítás!

A könyvelő biztosítás egy kötelező szakmai felelősségbiztosítás, amely nem csupán azért van, hogy a tevékenységét végezhesse. Azért is jó, ha rendelkezik ilyen biztosítással, mert a károkozás terhe nem az ön vállát nyomja, de ügyfelei is biztonságban érezhetik magukat, hogy egy felelős partner végzi a könyvelési feladataikat. Ha pedig mégis hiba csúszik a számításba, akkor is felelősen tudja elhárítani a bajt.

Ezért kell egy szakmai felelősségbiztosítás egy könyvelőnek: egy rossz helyre tett X is milliós kárt csinálhat!

Alapvetően számos oka van annak, hogy kifejezetten ajánlott könyvelői felelősségbiztosítást kötni. Egyrészt ahogy növekszik az adminisztrációs teher, gyakran változnak a szabályok, és a bírságok összege is egyre nagyobbá válik, praktikus gondolat bebiztosítani magát az embernek. Senki sem szeretné a vállalkozása biztonságos működését kockáztatni, hibát véteni pedig könnyű, különösen egy leterhelt időszakban, mint például bevallások, zárások idején.

Másrészt a felelősségbiztosításnak köszönhetően az ügyfelek is nagyobb biztonságban érezhetik magukat, keresettebb a könyvelő, aki fel van készülve minden helyzetre.

Mely tevékenységek biztosíthatók? Biztosítás nem csak könyvelőknek

 

 

Számos olyan tevékenység van e körön belül, amelyre köthető szakmai felelősségbiztosítás. Ilyen a könyvviteli szolgáltatás, a bérszámfejtés, TB ügyintézés, a termékdíj bevallás, az adótanácsadói tevékenység, valamint a könyvvizsgálói tevékenység is. Sőt, adott esetben még arra is lehetőség nyílhat, ha valaki alkalmazottként végzi a fenti tevékenységek valamelyikét egy vállalkozásban, azonban szeretné fedezni az esetleges szakmai hibák miatti kellemetlenségeket.

Ha kár van számíthat a biztosítására, de mi számít káreseménynek?

 

Elsősorban az, ha az ügyfél vélt vagy valós szakmai hiba miatt kárigénnyel lép fel. Ez főként pénzügyi veszteségre vonatkozik, de beletartozhat akár dologi vagy személyes kár miatti sérelemdíj is. Ez utóbbi például akkor állhat fenn, ha a frissen felmosott irodába érkező ügyfél megcsúszik, elesik és eltöri a bokáját.

Tipikus könyvelői káreseményeknek számít a bevallás beküldésének elmulasztása, a bevallás beküldésének késedelme, de a téves adattartalmú bevallás készítése is. Ide sorolandó továbbá a foglalkoztatói bejelentés beküldésének elmulasztása vagy késedelmes leadása, a hibás munkaügyi dokumentáció vagy annak hiánya. Gyakori e téren a mulasztási bírság, késedelmi pótlék fedezete, de egy ellenőrzés során kiszabott bírság is, amennyiben az a fentiek valamelyike miatt következett be. Adótanácsadás esetén az adózási forma megválasztásával kapcsolatos károk, valamint az adózási forma változtatás következtében bekövetkező károk tartoznak ide.

Összességében bármit ide sorolhatunk, ami az ügyfelet megkárosíthatja és amiért egyértelműen a könyvelő tehető felelőssé.

Tornai Edit

Könyvelői felelősségbiztosítást keres?

Kérje segítségünket! Megtaláljuk, amire szüksége van!

Q

Mire nem vonatkozik a könyvelői biztosítás?

Vannak olyan események is, amelyekre nem vonatkozik a könyvelő biztosítás. Ilyen például az adóhiány, az üzleti titok megsértése vagy egy pályázat esetén a következményi károk is. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy egy adott hiba esetén például a biztosító megtéríti a bírságot és a késedelmi pótlékot is, sőt, az ügyfél által igazolt többletköltségeket is. Ugyanakkor nem téríti meg a megállapított adóhiányt, hiszen ennek megléte független a hibás könyveléstől. Emellett a javítás miatti könyvelői saját költségek sem tartoznak a megtérítendő összegek közé.

Q

Mit jelent a kiterjesztett bejelentési időszak?

A témakör sokak számára ismeretlen lehet, a fentiekhez azonban szorosan kapcsolódik. A fogalom azok számára igen fontos, akik az adott tevékenység megszüntetését vagy szüneteltetését tervezik. A kiterjesztett időbeli hatályú fedezet a könyvelő biztosítás tartama alatt okozott, de a szerződés megszűnését követően ismertté vált kárigények megtérítésére is alkalmas, természetesen a törvényes elévülési időn belül. Vagyis, ha egy könyvelő megszünteti a vállalkozását, de utólag derül ki, hogy valamit elrontott, és él ezzel a lehetőséggel, akkor az általa elkövetett, ám később kiderülő hibák miatt felmerülő károkat a biztosító téríti meg.

Van időkorlátja egy a könyvelői felelősségbiztosítás szerződésnek?

Az alapszabályok közé tartozik a kötelező felelősségbiztosítások kapcsán, hogy kizárólag teljes tevékenységre és minimum egy évre köthetők. Emellett nagy mértékben mérvadó a szakmai tevékenységből származó éves árbevétel, amely alapján meghatározható a biztosítás folyamatos fennállása alatt bekövetkezett és bejelentett károkra kiterjedő alapfedezet.

Fontos, hogy a díjszámítás alapjául szolgáló éves árbevétel megadása csak abban az esetben fontos, ha Ön a könyvelői tevékenységet vállalkozóként végzi. Amennyiben magánszemélyként, mint munkavállaló köt biztosítást, akkor csupán a megfelelő kártérítési limitet szükséges megadni, hogy a biztosítást megköthessük.

P

Több tevékenység is biztosítható?

A válasz egyértelműen igen erre a kérdésre, azonban ennek is vannak szabályai. Például csak a számviteli szolgáltatással összefüggő tevékenységek vonhatóak össze egy biztosítási szerződésbe. Ami ebbe nem fér bele, arról külön kell gondoskodni. Éppen ebből kifolyólag érdemes előre alaposan átgondolni, mire is van szüksége a munka során.

Ez azt jelenti, hogy az alábbi tevékenységek közül választhat vállalkozóként:

  • Könyvvizsgálat, adótanácsadás, könyvviteli szolgáltatás
  • Adótanácsadás és könyvviteli szolgáltatás
  • Igazságügyi szakértői tevékenység
  • Adótanácsadás
  • Bérszámfejtés és társadalombiztosítási ügyintézés
  • Könyvviteli szolgáltatás

Mennyibe kerül a szakmai felelősségbiztosítás?

Ahogy már említettük, a könyvelői felelősségbiztosítás díjszámítása – ha ön vállalkozóként tevékenykedik – az adott tevékenység éves árbevétele szerint, valamint az igényelt limitösszeg alapján történik. Amennyiben egy cégnek a tevékenységből származó árbevétele magas, akkor magasabb, ha alacsonyabb az árbevétele, akkor alacsonyabb biztosítási díjra számíthat. Befolyásoló tényező még, hogy milyen kártérítési limitet kér a szerződő a biztosításba:

ha alacsonyabb limitet kér, akkor a biztosítás után fizetendő díj is alacsonyabb lesz,

ha magasabb kártérítési limitre van szükség, akkor a könyvelői felelősségbiztosítás éves díja is magasabb lesz

Mivel ez a biztosítás megköthető munkavállalóként is, ezért ilyen esetben kizárólag a választott kártérítési limit alapján tudjuk meghatározni a könyvelő biztosítás ellenértékét.

Ha ön is ilyen biztosítást szeretne, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy kiszámolhassuk a biztosítást önnek is!

i

Nem szabad megfeledkezni az adminisztrációról!

A könyvelői felelősségbiztosítás terén is nagyon lényeges az, hogy nem szabad megfeledkezni az adatközlés fontosságáról. Ez a biztosítás megkötése során és a későbbiekben is fontos szerepet játszik majd. A biztosító csak a megfelelő módon bejelentett károkkal foglalkozik, így máris egyértelmű a precíz papírmunka jelentősége.

Évente érdemes átnézni a könyvelői felelősségbiztosítását! Ha változott az előző évhez képest az éves árbevétele, akkor módosítani kell a biztosításon. Ahogy a megkötésben, a későbbi változtatásokban is számíthat ránk!

 

Bízza ránk a felelősségbiztosításának kezelését!

A fentiekből látható, hogy elképesztően fontos szerepe van egy megfelelően megkötött könyvelői biztosításnak. Ha rendelkezik ilyennel, akkor nem csak az ügyfelek lehetnek nyugodtak, önnek sem kell kétségbe esnie, ha esetleg elmulaszt vagy elront valamit. Felelősségbiztosítás nélkül egy apró hiba vagy elütés komoly hibákat is bírságokat vonhat maga után ebben a szakmában, érdemes megelőzni, hogy ennek a következményeit a szakember vagy az ügyfél viselje. Ha nincs rendben a biztosítása, akkor hiába minden, nem a biztosítás sem fogja az elvárt védelmet nyújtani.

Fordítsa a saját javára az évtizedes tapasztalatunkat! Amennyiben szakmai segítségre van szüksége a könyvelői felelősségbiztosítás kiválasztásában, megkötésében, és folyamatos kezelésében, forduljon nyugodtan szakértőinkhez! Ha pedig szüksége van tanácsadásra a meglévővel kapcsolatban, változtatni szeretne rajta, akkor is számíthat ránk.

 

 

Kik vagyunk mi és miért válasszon minket?

MIXIO KER Kft.
MIXIO KER Kft.
2023.07.28.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Gyors és alapos segítséget, valamint szolgáltatást kaptunk. Köszönjük!
Krisztina Dombovári
Krisztina Dombovári
2023.06.07.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Több biztosítót is megkerestem, sportolói, magánemberi felelősség biztosítás témakörben. Egyedül itt tudtak ajánlani olyan biztosítási terméket, amely megfelelő volt számunkra. Köszönöm Tornai Gábornak a segítőkész, türelmes ügyintézést!
Erzsebet Krudy
Erzsebet Krudy
2021.11.17.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
As a Hungarian-Canadian citizen traveling to Hungary experienced unique helpfulness, empathy and constant help, instructions during my travel insurance inquiry process. A great company, which I recommend to all travelers to Hungary and other European countries.
Katalin Myers
Katalin Myers
2021.08.12.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Nagyon kedves es segitokesz csapat.
Jánosné Bujdosó
Jánosné Bujdosó
2021.06.17.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Szakszerűség, empátia, és türelem. Ilyen is lehet egy ügyintézés? Szinte hihetetlen, de mindezt megkaptam. Mindenki menjen bátran, nem fog csalódni!
Péter Marton
Péter Marton
2021.04.14.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Gabor Gleisz
Gabor Gleisz
2021.02.02.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Ferencné Németh
Ferencné Németh
2021.01.08.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Rövid időn belül visszahívást kaptam. Korrekt volt az ügyintézés. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
éva hrivó
éva hrivó
2020.10.16.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Lajos Bodnár
Lajos Bodnár
2020.10.09.
A Trustindex hitelesíti, hogy a vélemény eredeti forrása Google.
Laptop biztosítás megkötésében segítettek - minden flottul ment, minden információt telefonon megadva el tudtunk intézni online. Visszahívtak, email-ben válaszoltak rövid időn belül mindenre, így én elégedett vagyok. Köszönöm!

Több mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

Több mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

email

Email címünk

iroda@biztositasszakerto.com

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.

email

Email címünk

iroda@biztositasszakerto.com

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.