Vadgázolás: Már minden esetben az autós a felelős, ha elgázol egy szarvast

Főoldal 9 Friss hírek 9 Vadgázolás: Már minden esetben az autós a felelős, ha elgázol egy szarvast

2023. 09. 05.

Amikor vadgázolás történik, az minden esetben közúti balesetnek minősül, amelyet jelenteni kell a rendőrség felé. Egyes útszakaszokon, bizonyos időszakokban fokozott a veszély, így mindenképpen érdemes nagyon óvatosan vezetni, hiszen az anyagi kár mellett, akár személyi sérülést is okozhat egy útra tévedt őz vagy más vad. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezzel kapcsolatban!

Ki a felelős, ha vadgázolás történik?

A 2023. évi XLIV. törvény módosítása a vaddal ütköző gépjármű, illetve a vadásztársaság felelősségi kérdését változtatja meg. Eddig, a módosítás előtti állapotig a vadásztársaság felelősségbiztosítása térített a járműben okozott kárt, ha olyan útvonalon történt a vadgázolás, ahol a vadveszély tábla nem volt kihelyezve. Azonban a gyakorlatban a legtöbb esetben ilyenkor is a vadásztársaság és a gépjármű tulajdonosa is maga viselte a kárát.

A módosított törvény értelmében pedig már kivétel nélkül a jármű vezetője, illetve a gépjármű tulajdonosa/üzembentartója lesz a felelős a vadakkal történő ütközések során. Ugyanis a jármű tulajdonosának azt kell majd tudnia bizonyítani, hogy a vadászati tevékenységgel összefüggésben történt a kár, tehát például az elgázolt és kárt okozó vadat éppen űzték. Ha ez nem sikerül, akkor éppen ellenkezőleg, valószínűleg a vadásztársaság fog kártérítési igénnyel fellépni a jármű tulajdonosával szemben.

A rendőrség és a vadásztársaság bevonása elengedhetetlen

Ha vadgázolás történik, az bizony a rendőrség hatásköre, akik minden esetben értesítik a helyi vadásztársaságot is. A sérült vadat sosem szabad megközelíteni, sem elvinni. Az előbbi ugyanis veszélyes, az utóbbi pedig lopásnak minősül. Amennyiben nem állapítható meg egyértelmű felelős, minden fél a saját káráért felel. Pontosan az ilyen helyzetekben jön jól egy vadkárbiztosítás, amely anyagi téren segít az események rendezésében.

Nagyon fontos információ ezzel kapcsolatban, hogy önmagában a kötelező biztosítás nem nyújt védelmet a saját kárra, mivel az baleset okozásakor csupán az érintett vétlen károsultaknak térít. A vadkárbiztosítás egyes biztosítók kínálatában a jármű kötelező biztosításával együtt vásárolható meg, mint egy kiegészítő opció. Ez fedezetet nyújt azokra a károkra, amelyeket a vadállatok okoznak a járműben.

Ez magában foglalhatja a karosszéria sérüléseit, a törött ablakokat, a repedt fényszórókat és más alkatrészeket. A kártérítés összege és a fedezet mértéke a választott biztosítástól függ. Fontos megjegyezni, hogy a vadkár kiegészítő biztosítás bizonyos kizárásokat is tartalmazhat, amelyekkel érdemes tisztában lenni a szerződés megkötése előtt.

Hol és mikor van fokozott esély ilyen balesetre?

Vannak olyan tipikus időszakok, amikor fokozottan kell figyelni bizonyos útszakaszokon. Ilyen például az, amikor kezdődik az őzek párzási időszaka. Hiszen bár a hegyekben és az alföldi régiókban egyaránt gyakori a vadak megjelenése az utakon, ilyenkor még fokozottabb figyelem szükséges. Kiemelten igaz ez azokon a területeken, ahol az állatok felbukkanásának esélyét táblák is jelzik.

Több ezer ilyen baleset történik az utakon

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének közleményéből kiderül, hogy 2021-ben a nagyvadak közül a legtöbb esetben őzzel ütköznek gépjárművek, amelyek alapján, több mint 5800 ilyen esetet regisztráltak. Ebbe az összesített mennyiségbe az olyan apró vadak, mint például a nyúl vagy a fácán nem is tartoznak bele.

Ezen felül, közel 1200 szarvas és 430 vaddisznó esett áldozatul a közúti közlekedésnek Magyarország útjain.

Mekkora kárt okozhat egy vad?

Egy vaddal való ütközés elképesztő károkat okozhat egy járműben, amely nem ritkán eléri akár a milliós szintet is. Sőt, gyakran történik az ilyen balesetek során személyi sérülés is, hiszen egy totálkárosra tört autóból ritkán szállnak ki sértetlenül az utasok. Mivel a vadak váratlanul bukkannak fel, ők maguk is megijednek és igen komoly súlyuk van, összességében tehát nagyon fontos a megfelelő odafigyelés. A biztosítás anyagi téren nagy segítség lehet, ugyanakkor az utasok épségét, az állat életét és a jármű eredeti állapotát sajnos nem tudja visszaadni.

Mekkora kárt okozhat egy vad?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a járművel okozott károk megtérítésére jött létre, tehát az érvényes kgfb meg fogja téríteni a vadásztársaság kárát. Így önnek a bónusz fokozata fog csökkenni, de nagyvad százezres vagy milliós értékét már nem önnek kell megtérítenie. Azonban az ön autójának töréseit már nem fizeti ki a kötelezője, ebben a fentebb említett kgfb vadkár kiegészítő fog segítséget nyújtani, hasonlóan egy casco-hoz kifizeti a jármű javítását az önrész levonásával.

A másik lehetőség, hogy ha rendelkezik a járművére szóló casco biztosítással, akkor töréskárként bejelentheti azt a biztosítónak és ugyancsak az önrész levonásával megtérül az autó javíttatási és szerviz költsége.

A fentieket látva, természetesen nem kérdés, hogy hatalmas segítség lehet a bajban egy megfelelően megkötött vadkárbiztosítás. Habár az ilyen balesetek sok esetben elkerülhetetlenek, viszont nem mindegy, van-e ilyen jellegű anyagi támogatás. Nem érdemes tehát ezen spórolni, ugyanis baj esetén komoly támogatást nyújthat.

 

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink