Sokan kötöttek biztosítást 2022-ben, így fest most a piac

Főoldal 9 blog 9 Sokan kötöttek biztosítást 2022-ben, így fest most a piac

2023. 02. 20.

A biztosítások piaca mindig nagyon sokszínű képet mutat, hiszen ma már számos cég és rengeteg csomag létezik, amelyek alapján különböző szerződések köttetnek. Mindezek száma nagymértékben függ az emberek aktuális anyagi helyzetétől, prioritásaiktól, valamint a tulajdonunkban levő ingatlanoktól, értéktárgyaktól is. Lássuk, hogy 2022 végén miként festett ez a piac és várhatóan mit tartogat a jövő e téren!

2022 a növekedés éve volt

A Net Média Zrt. adataiból az derül ki, hogy csaknem 30%-kal nőtt a harmadik negyedévben a magyar biztosítási szektor díjbevétele a három évvel korábbihoz képest. Ez azonban megtévesztő adat, a szerződések száma nagyjából stagnál. A tartalékokban és a bevételekben enyhe mínusz látható, sőt, az eredmény és a tőkearányos megtérülés ebben az utolsó negyedévben már negatív tartományba váltott át. Erre remek magyarázatot ad, ha megnézzük, hogy az aszály miatt megközelítőleg 40 milliárd forint kárt fizetnek ki az érintett biztosítók a gazdáknak, az agrárgazdaságoknak.

A biztosítási piac rég volt ennyire élénk

Bár a számok makacs dolgok, összességében elmondható, hogy a biztosítási piac jelenleg kifejezetten élénk, hiszen több kisebb és nagyobb cég versenyez nap mint nap a potenciális ügyfelek bizalmáért. Az ezáltal kialakult versenynek köszönhetően egy pillanatra sem lankadhat a szektorban dolgozók figyelme, szinte minden nap jelennek meg újabb termékek, amikkel érdemes foglalkozni. Mindezeknek köszönhetően mindenki a számára legkedvezőbb ajánlathoz juthat hozzá, ami nagy előny a biztosítottak számára is. Sőt, lassan már gyakorlatilag nincs olyan terület, amit ne tudnának valamilyen módon biztosítani az ügyfelek.

A fejlődés hátránya, hogy a piac gazdag kínálatában egyre nehezebb eligazodni, ami ügyfél-oldalon azt jelenti, hogy extrém mennyiségű információt kell áttekinteni biztosításkötés előtt, és könnyű vele mellényúlni. Ezért – ahogy minden cikkünkben – most is hangsúlyozzuk, hogy legjobban akkor jár, ha szakértő segítségét kéri, aki segít kiválasztani azt a biztosítást, ami valóban jó lesz Önnek!

Egyre népszerűbb az online biztosításkötés is

2022 megmutatta azt is, hogy egyre népszerűbb az online ügyintézés. Bár van tipikusan olyan korosztály aki, és olyan biztosítás, amely kapcsán sokan még most is ragaszkodnak a személyes találkozáshoz, az NRC Kft. által 2022 áprilisában végzett, 1000 fős kutatásból kiderül, hogy a biztosításkötésre a 30 év fölöttiek a legfogékonyabbak, az ő 79 százalékuk rendelkezik élő szerződéssel. A képzettséget tekintve a diplomások (86 százalék), illetve az aktív munkavállalók (80 százalék) a legaktívabbak el téren. A megkérdezettek csaknem fele online is kötött már valamilyen biztosítást, 55%-uk férfi, és háromból két fő diplomás. Lakóhely alapján a budapestiek jóval nagyobb arányban választják a virtuális szerződéskötést.

A biztosítók áremelése 2022-ben

Az idei esztendő kapcsán az árak mellett sem mehetünk el szó nélkül. Az összegek  ugyanis nem kis mértékben változtak 2022-ben, hiszen számos más téren is nőttek a kiadások a gazdasági válság miatt. Különösen kiemelkedő az építőipar és az alapanyagok, az autók javítása, karbantartása,  de egy-egy viharkárt szenvedett ház helyreállítása is, amik mind megemelik a biztosítók költségeit. Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa, hiszen számos más terület is érintett ebből a szempontból. Hangsúlyozandó, hogy a biztosítók nem annak érdekében emelik ezeket a díjakat, hogy még nagyobb nyereségük legyen, hanem igyekeznek csökkenteni az ebből fakadó veszteségeiket.

Elképesztően vegyes képet mutatott idén is a biztosítók világa, azonban ami teljesen biztos, hogy egy pillanatra sem válik állóvízzé ez a szektor, és mindig tartogat újdonságokat az ember számára szakmabeliként és ügyfélként egyaránt.

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink