Nyugdíj-előtakarékosság okosan – Így készüljön fel idős éveire

Főoldal 9 blog 9 Nyugdíj-előtakarékosság okosan – Így készüljön fel idős éveire

2021. 07. 19.

“Éljünk a pillanatnak!” A legjobb tanács, amikor úgy érezzük, kissé befásultunk és eluralkodott a mindennapi stressz. Az élet bizonyos területein azonban jobb, ha kicsit előre is nézünk, hogy ne érjenek váratlanul meglepetések.

Valószínűleg olvasóink körének életkora is rendkívül vegyes, így minden bizonnyal cikkünk mindenkiben eltérő érzéseket vált majd ki. A nyugdíjazás utáni élet talán akkor válik igazán valóságossá, amikor már a munkával eltöltött időből kevesebb van előre, mint hátra. A legtöbben ilyenkor kezdenek el töprengeni azon, hogy vajon mi lesz velük később, hogy milyen bevételi forrásaik lesznek a jövőben? Van, aki nyugodtan dől hátra, és biztosan tudja, hogy nyugdíjas éveiben sem lesznek pénzügyi gondjai, míg mások csak ilyenkor kapnak észbe, és hirtelen nagy lendülettel vetik bele magukat a keresgélésbe, hogy az időskori megélhetésük is biztos legyen. Sajnos kijelenthetjük, hogy napjainkban kevesebben vannak azok, akik megkönnyebbülten fejezhetik be a munkával töltött éveiket…

Miért nem érdekli a nyugdíj-előtakarékosság a fiatalokat?

Ez egy rendkívül jó kérdés. Nem mondhatjuk azt, hogy azért, mert a mai fiatalok többet lézengenek, és meggondolatlanabbak, mint a szüleik. Egyszerűen csak tény, hogy a fiatal felnőttek többsége még csak most kezdi önálló és saját életét, ezért még túl korainak érzik, hogy olyan távoli dolgokról gondoskodjanak, mint a nyugdíjas évek megélhetése.

A másik valószínűsíthető ok, hogy napjainkban sokan végeznek egy, vagy akár több felsőfokú iskolát is, így maga a munkába állás időpontja is kitolódik, ráadásul a pályakezdő, vagy gyakornoki állást végző fiatalok többségének több lábon is kell állnia ahhoz, hogy meglegyen a „kenyérre való”. Ritka, amikor valaki már az első fizetésétől kezdve képes megtakarítani valamekkora összeget, ha pedig meg is teheti, akkor inkább más célokat tűz ki, mint a nyugdíjas évek könnyebbé tétele. Pedig számtalan lehetőség közül lehet választani, amik közül egy-kettő a szűkös anyagi keretűeknek is megfelelhetnek.

Nyugdíj-előtakarékosság: mindenkinek szüksége lesz rá

Vannak dolgok az életben, amik esetében nem kérdés, hogy kell-e rájuk költeni vagy sem, például az étel, vagy a számlák befizetése. Ezeken múlik az életszínvonalunk, így mindent megteszünk, hogy a lehető legkönnyebben fedezzük ezeket. Sokan bele sem gondolnak, hogy idős éveinkben eljöhet majd az a pont, amikor elfogynak a kisebb megtakarítások, és csupán a nyugdíj bevétele marad, ami korántsem biztos, hogy elegendő lesz akár az alap kiadások fedezésére. A nyugdíj-előtakarékosságra tehát ugyanúgy szükség van, mint bármilyen másik megtakarításra. Azonban mivel ez egy rendkívül távlati célt szolgál, napjainkban csak a harmadik a takarékoskodási rangsorban – a legtöbb családban ezt megelőzik a gyermekek életét segítő, és a váratlan kiadásokat fedező megtakarítások. Sokszor egyszerűen nem marad a családnak kapacitása egy harmadik, más célú megtakarításra.

Mikortól kell elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot?

Minél előbb kezdjük meg a takarékoskodást, annál kisebb lesz az időszakos teher, hiszen jobban eloszlanak a költségek. Ennek ellenére a legtöbben csak 30 éves koruk körül kezdenek el erről gondoskodni. Több ok is állhat ennek a hátterében: az egyik, hogy ekkorra rendelkeznek az emberek olyan stabil anyagi háttérrel, ami ezt lehetővé teszi, a másik, hogy ekkoriban válik reálissá és közelebbivé a nyugdíj fogalma.

A tények (pontosabban a kutatások) ezzel ellentétben azt mutatják, hogy akik ebben a korban kezdték el  a megtakarítást , azoknak kicsit több mint a fele már bánja döntését. Sokan gondolják úgy később, hogy már korábban meg kellett volna kezdeni az időskori öngondoskodást. Azoknak pedig, akik pedig csak a 40-es évük elején vágtak bele az ilyen jellegű megtakarításukba, már 3/4-ük gondolta úgy, hogy túl későn nyitotta meg a takarékszámlát. Minden jel arra utal tehát, hogy ennek a megtakarításnak az esetében bizony a legtöbben utólag döbbenek rá a jelentőség teljességére, amikor már lehet, hogy nehezebb megteremteni a kívánt feltételeket.

Ne halogassa a nyugdíj-előtakarékosságot!

Tudjuk, hogy egy életet elindítani nem könnyű, és rengeteg kihívás áll az útban, mind anyagilag, mind fizikailag, de abban a pillanatban, amikor sikerült egy kicsit stabilabb lábakon megállni, akkor érdemes újragondolni a fontossági sorrendet a megtakarításokkal kapcsolatban. A legideálisabb, ha 27 éves koráig nyitja meg az ember a nyugdíj-előtakarékossági számlát, mert így egyenletesen oszlik majd a teher, és magabiztosan, nyugodtan tekinthet a jövőbe. Rengeteg ajánlat közül válogathat, érdemes rászánni egy kis időt és minél többet megismerni, hogy rábukkanjon a legjobb konstrukcióra.

Ma felel a jövőbeli életéért – érdemes belevágni a nyugdíj-előtakarékosságba már most!

Kapcsolódó cikkeink
Legújabb cikkeink