Munkalehetőségek a magyar vidéken – Kiskunhalas állás palettája

Főoldal 9 blog 9 Munkalehetőségek a magyar vidéken – Kiskunhalas állás palettája (X)

2024. 06. 19.

A hazai álláslehetőségeket vizsgálva sokszor esik szó megosztottságról, mely elsősorban a keleti és nyugati országrészt, illetve a fővárost különbözteti meg. A középső területekre azonban néha kevesebb figyelem irányul, holott itt sem egységes a kép.

Egyenlőtlen munkaviszonyok

A honi munkaerő- és álláspiacot sok jelzővel lehetne illetni, ám azt még az utóbbi évek pozitív tendenciáinak tükrében sem mondhatnánk rá, hogy egyenletes lehetőségeket kínál. Bár tény, hogy a korábban áthidalhatatlannak tűnő szakadékok az ipari szektor vidéki terjeszkedésével immár nem mélyülnek tovább, de a munkahelyek mennyisége és minősége sem mondható kiegyenlítettnek az egyes országrészekben. A megoldás kulcsát egyelőre úgy tűnik nem sikerült maradéktalanul megtalálni bár tény, hogy az újabb ipari szereplők kelet-magyarországi megjelenésével jelentősen javultak az ott élők lehetőségei. Hazánk azonban továbbra is kifejezetten fejnehéz, melynek csúcsa a főváros, mely talán nem meglepő, mégsem feltétlenül szerencsés.

A legtöbb álláshely ugyanis jelenleg is Budapesten érhető el, mely annak tükrében talán nem csoda, hogy a lakosságszám és az itt működő cégek mennyiségének tekintetében is a ranglista első helyén találhatók. A fővárosok természetesen minden ország életében kiemelt szerepet töltenek be, ám az összkép talán sehol sem ennyire egysíkú. Épp ezért talán érdemes valamennyire külön kezelni a fővárost és az ország többi részét a különböző összevetésekben. A munkahelyek tekintetében például sokkal inkább egy kelet-nyugat ellentét rajzolódik ki, hiszen a Dunántúl erős gazdasággal és minőségi munkahelyekkel rendelkezik, a keleti országrész azonban e tekintetben is erős lemaradást mutat.

A vidéki Magyarország azonban nem csak ezekre a régiókra korlátozódik, hiszen a fővárostól délre található középső országrész is figyelmet érdemel. Ennek egyik jó példája Bács-Kiskun vármegye, melynek székhelye Kecskemét például virágzó iparral rendelkezik, elsősorban az autógyártásnak köszönhetően. Az autóipari gyártók egyébként is a hazai munkáltatók élvonalába tartoznak, hiszen a legfrissebb kimutatások szerint is ez a szektor alkalmazza az egyik legjelentősebb számú munkavállalót. A kecskeméti Mercedes gyár pedig természetesen ezt erősíti. A vármegye más településein azonban már árnyaltabb a helyzet, így például Kiskunhalas állás palettája sem mutat ennyire pozitív képet.

Változó körülmények

A Bács-Kiskun vármegye székhelyétől nagyjából 60 kilométerre fekvő Kiskunhalas a régió egyik jól ismert települése, mely a déli határtól sem található messze. A határhoz való közelség sok esetben igencsak kedvező tulajdonság, hiszen például északnyugaton Ausztria szomszédságában a munkalehetőség is több, illetve az átlagkereset is jóval magasabb lehet. Ezen kívül azonban Kiskunhalas fekvése mégsem a legszerencsésebb, hiszen a környező nagyobb városok szinte mindegyik több, mint 50 kilométerre található tőle. A helyi és környékbeli munkavállalók és álláskeresők így jellemzően kénytelenek Kiskunhalas állás kínálatából élni, hiszen ilyen távolságok mellett az ingázás kevésbé releváns opció.

A város álláskínálata azonban nem pont napjainkban éli fénykorát. Az alföldi településekre korábban olyannyira jellemző mezőgazdasági tevékenység ma is jelen van ugyan, de némiképp elaprózódott, így a korábbi munkaerőpiaci jelentőségét nem tudta megőrizni. Ez egyébként egy gyakran látott jelenség a hazai kisvárosokban és falvakban, de ezzel együtt is sokszor ez a szektor jelenti az egyetlen reális opciót. A városban jó ideig működő ipari szereplők jelentős része pedig szintén elhagyta ezt a vidéket, mely Kiskunhalas állás felhozatalán is meglátszik. A jelenlegi legnagyobb munkáltatók között a rendőrség, a kórház, illetve az oktatási intézmények említhetők.

Talán ebből is jól látszik, hogy Kiskunhalas állás spektruma meglehetősen beszűkült az utóbbi időben, hiszen elsősorban kisebb cégek működnek a környéken, a legtöbb munkahely pedig a városi és állami intézményekben érhető el. Ezek természetesen továbbra is stabil hátteret képesek biztosítani a munkavállalók egy jelentős részének, ám túlságosan sokszínű álláspalettáról sajnos nem beszélhetünk. A nyár közeledtével pedig az is jó kérdés, hogy a diákmunkák az országban mennyire egyenletesen oszlanak el, ám ebben a régióban e tekintetben is hasonló a helyzet. A nyári diákmunkák tekintetében tehát talán érdemes lehet valahol máshol körülnézni. Reménytelen terület persze nincs, így Kiskunhalas állás palettáján is mindig találhatunk élhető opciókat.

Biztosítások és országos lehetőségek

A kisebb városok esetében gyakran mondhatjuk azt, hogy a munkahelyek többségét az említett helyi és állami intézményeken kívül az ilyen helyeken jellemzően mindig jelenlévő kisebb cégek, szolgáltatók adják. Ezek pedig általában olyan területekhez kötődnek, melyek mindenhol megtalálják a felvevőpiacot. Ilyen például a biztosítások világa is, hiszen legyen szó akár élet-, lakás-, utas- vagy gépjármű biztosításról, a kereslet és a kínálat is adott. Ennek megfelelően Kiskunhalas állásai között is felbukkannak ilyen lehetőségek.

A különböző biztosítók ráadásul akkor is gyakran alkalmaznak helyi vagy térség szintjén tevékenykedő alkuszokat, ha egyébként az adott városban nem rendelkeznek irodával. Az országosan bárhonnan végezhető munkalehetőségek pedig mindenki számára adottak, hiszen ezáltal valamelyest képesek lehetnek függetlenedni a helyi, sokszor szegényesebb kínálattól. A biztosítók világa pedig meglehetősen nagy létszámú munkaerő alkalmazására képes, így sokan választják ezt hivatásul. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy idővel sokak számára válik ez a szakma egyben hivatássá is és a munkavállalók jelentős része találja meg számításait a biztosítók világában.

Az országosan bárhonnan végezhető munkák természetesen Kiskunhalas állás kínálatában is jelen vannak, hiszen földrajzi megkötésről esetükben egyáltalán nem beszélhetünk. Ezekkel kiegészülve pedig már bátran mondhatjuk azt, hogy a város és környékének elérhető munkahelyei meglehetősen színes és gazdag kínálattal rendelkeznek. Mivel napjainkban már mindenképpen érdemes számolni a különböző online, helyhez nem kötött munkalehetőségekkel is, ezekkel együtt gyakorlatilag mindenhol egy a korábbinál színesebb felhozatal érhető el. Mindenhol érdemes tehát nyomon követni az aktuálisan nyitott pozíciókat és lecsapni a kínálkozó lehetőségekre.

(X) – szponzorált cikk

Borítókép: illusztráció

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink