Milyen utasbiztosítást érdemes kötni külföldi utazáshoz?

Főoldal 9 blog 9 Milyen utasbiztosítást érdemes kötni külföldi utazáshoz?

2022. 10. 26.

Sokféle utasbiztosítás létezik a magyar biztosítóknál, amelyek különböző célú utazásokra jók.  Milyen utasbiztosítást érdemes kötni, ha nyaralni megy, vagy éppen üzleti útra, sportolni, esetleg családlátogatásra megy? Ezekre keressük a választ mai cikkünkben.

A biztosítások gyakran bonyolultnak tűnhetnek, mert sokféle termék létezik ugyanarra a célra. A biztosítóknak nem az a céljuk, hogy megnehezítsék a választást, vagy bonyolultabbá tegyék a termékeik átláthatóságát. A biztosítók azért fejlesztenek többféle utasbiztosítást, hogy minden élethelyzetre legyen megoldás, így pedig más árakkal lehetőség van egyes utazásoknál kedvezőbbé tenni a biztosítás napi költségét. Ilyen lehet egy autós családlátogatás, ahol nincs szükség repülős poggyászbiztosításra, vagy sportkiegészítőkre, amik feleslegesen drágítanák a biztosítás költségét.

…Mikor, milyen utasbiztosítást érdemes kötni tehát?

Ennek megválaszolásához azt kell tudni, hogy Ön hova fog utazni, mivel és milyen céllal? Ha például tudjuk, hogy családlátogatásra megy az USA-ba, akkor kizárólag repülőgépes utazáshoz kifejlesztett utasbiztosítást kínálunk, azért, mert ebben a termékben vannak olyan kiegészítők, mint a repülős poggyászbiztosítás, a menetrend szerinti járat lekésése külföldön, járatkésés, vagy éppen a kártérítés behajtási költségei. Ugyanez a helyzet, ha tudjuk, hogy milyen céllal utazik. Például síelni indul, ebben az esetben kizárólag a téli sport kiegészítőket is tartalmazó sí biztosítást fogjuk ajánlani. De nézzük meg részletesen, hogy mikor melyik utasbiztosítás megfelelő Önnek:

Családlátogatás, üzleti út, városlátogatás

  • Ha autóval, busszal, vonattal, vagy motorbiciklivel utazik:

Akkor válassza a klasszikus utasbiztosítást, ami nem tartalmaz fölösleges repülős fedezetet és nem tartalmaz tengerparti kiegészítőket, például strandlopást. Ebben a termékben lehetősége van sztornó biztosítás, és gépjármű asszisztencia vagy versenysport kiegészítőket választani.

  • Repülővel megy

Válassza repülős utasbiztosítást, amely már tartalmazza a repülős kiegészítőket is mint például a járatkésés és törlés, valamint poggyász sérülés, eltűnés, stb. Ehhez az utasbiztosításhoz is van lehetősége sztornó biztosítást és versenysport kiegészítőket választani.

Tengerparti nyaralás

  • Ha autóval, busszal, vonattal, vagy motorbiciklivel utazik:

A külföldi utazáskor nagyon fontos az egészségügyi ellátás fedezete, ugyanilyen fontos akkor is, ha egy kellemes kikapcsolódást tervez Európa valamelyik tengerpartján. Miért fontos ilyen biztosítást kötni és miért nem elég a már fentebb említett egyszerűbb utasbiztosítás? Ez a biztosítás olyan kiegészítőket is tartalmaz, mint a kaland-sport fedezet mindenféle vízi sport használata közben előforduló balesetekre. Tartalmaz még vízi mentést, hiperbárkamrás kezelést és sporteszköz biztosítást is. A tengerparti nyaraláshoz ajánlott utasbiztosítás mellé még választhat sztornó biztosítás és versenysport kiegészítőket, valamint autós asszisztenciát is.

  • Repülővel megy

Ha repülővel utazik tengerparti nyaralásra, akkor a repülős utasbiztosítást érdemes választani. Ez a csomag mindazokat tartalmazza, mint a tengerparti utasbiztosítás, emellett pedig a repülős kiegészítőket is, amelyeket fentebb már említettünk.

Hajós körutazás

Divatos nyaralási cél a hajós körutazás egy tengerjáró hajón. Ehhez külön külföldi utasbiztosítás van, azért, hogy különleges kiegészítőkkel további védelmet nyújthasson a biztosító. A hajós körúthoz ajánlott biztosítás tartalmazza alapvetően a kalandsport fedezetet, így erre nem kell kiegészítőt vásárolnia. Ezen kívül tartalmaz még helikopteres szállítást szárazföldi egészségügyi ellátóhoz, valamint poggyászbiztosítást, ami a társaság kezelésében igazolt eltűnéskor, illetve sérüléskor térít. Ha ilyen útra indul, akkor válassza az Air&Cruise – repülős és hajós utazás utasbiztosítást.

Téli sportok: szánkózás, snowboardozás, síelés (versenyszerű sportoláson kívül)

A december, a január és még sokszor a február is a téli sportok időszaka. Ilyenkor sok magyar indul útnak Európa sípályáira, hogy kicsit megmozgassa magát, de sajnos a mozgás mindig magában hordozza a baleset lehetőségét is. A síbiztosítás síelés, snowboardozás, szánkózás, hórafting és még sok más téli sport űzése közben előforduló balesetekre is nyújt fedezetet. A téli sport biztosítás csak Európán belül kínál megoldást az egészségügyi ellátások fedezetére, ha Ön autóval, busszal, vonattal indul útnak, akkor válassza a síbiztosítást! Ehhez a biztosításhoz is választhat gépjármű asszisztencia és sztornó biztosítás kiegészítőket egyaránt.

Sportolás

Ha sportolási célból utazik külföldre, ilyen lehet egy edzőtábor, vagy verseny, akkor a Klasszikus családlátogatásra, üzleti útra, városlátogatásra javasolt utasbiztosítást és a repülős utasbiztosítást választhatja a fentebb említett biztosítások közül. Online kötéskor az alábbiakra kell feltétlenül figyelnie:

  • Ha repülővel utazik, akkor válassza a repülős utasbiztosítást.
  • Ha autóval, busszal, vonattal vagy motorbiciklivel utazik, akkor a klasszikus utasbiztosítást.
  • Kiegészítőnek válassza a versenysport fedezetet, amellyel a biztosító kockázatot vállal a sportolás közben elszenvedett balesetekre is.
  • Ha személyesen köti meg a biztosítást velünk, akkor mindenképpen említse meg, hogy ilyen célból utazik.

Milyen utasbiztosítást érdemes kötni hosszabb külföldi tartózkodás, külföldi munkavállalás, tanulás esetén?

A hosszútávú külföldi tartózkodás mindig rizikósabb egészségügyi szempontból, mintha csak pár napra esetleg 1-2 hétre utazik el. Ilyenkor akár hónapokra is meg kell oldani az idegen országban a balesetek és betegségek anyagi fedezetét, mert ha ez nem történik meg, és orvosi ellátásra van szüksége, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Ha ön 30 éven aluli és tanulni megy külföldre, vagy a szakmai gyakorlaton vesz részt, akkor válasszon az utasbiztosítás külföldi munkához tanuláshoz termékek közül.

Ha Ön elmúlt már 30 éves és külföldre megy – akár fizikai, akár szellemi – munkát végezni, vagy tanulni, akkor pedig a Mester biztosítást érdemes választania.

Kapcsolódó cikkeink
Legújabb cikkeink