Nagyon kevés magyarnak van balesetbiztosítása

Főoldal 9 blog 9 Nagyon kevés magyarnak van balesetbiztosítása

2023. 08. 08.

A baleseteket elkerülni lehetetlen, hiszen sajnos nem láthat a jövőbe, a véletlenek pedig még a legnagyobb igyekezet mellett is utolérhetik. Éppen ezért, nagyon praktikus egy balesetbiztosítás, ami ugyan megvédeni nem tud, segítő kezet viszont határozottan nyújthat anyagi téren akkor, amikor a legnagyobb szükség van rá. Mindezek ellenére a statisztikák azt mutatják, hogy ötből négy személyt semmilyen balesetbiztosítás nem véd Magyarországon.

Mit mutatnak a számok?

A statisztikák szerint ma Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank 616 ezer önálló balesetbiztosítást tart nyilván, amely szám kiegészül a különböző kiegészítő biztosításként megkötött balesetbiztosításokkal. A lényeg alapvetően minden esetben ugyanaz, viszont az utóbbiak esetén lényegesen kisebb a fedezet egy-egy kellemetlen eset kapcsán. Ami bizonyos, hogy jelenleg Magyarországon hozzávetőlegesen 8 millió ember semmilyen balesetbiztosítási védelemmel nem rendelkezik az országban. Vagyis, ha szembe jön Önnel öt ember az utcán, nagy eséllyel csak egy embernek van közülük ilyen jellegű „védőhálója”.

Ennyibe kerül a balesetbiztosítás

Alapvetően minimális havi kiadásokról van szó az ilyen típusú biztosítások kapcsán. Bár számos különböző konstrukció létezik, havi 1500-2000 forintba kerülnek az alap csomagok. Ezeknek a balesetbiztosításoknak például a haláleseti és rokkantsági térítés mértéke eléri a 10 millió forintot. Ez a fedezet egyes konstrukciókban még ma is elérhető havi kétezer forintos díj fejében, egy négytagú család pedig már 5-6 ezer forintért hozzájuthat az ilyen szintű biztosítási védelemhez.

Léteznek előre összeállított csomagok, amik közül választhat a szerződő és létezik személyre szabottan összeállítható biztosítási védelem is. Ez utóbbi, az előre összeállított csomaggal szemben árban is magasabb lehet, de cserébe egyénileg sokkal magasabb térítési összegek is kérhetőek.

Hol történik a legtöbb baleset?

Bár hihetetlennek tűnik, de a balesetek csaknem fele otthon történik. A KSH 2021-es adatai szerint, míg a 21.591 munkabalesetben 84 magyar vesztett életét, addig közlekedési balesetben tavaly 5-ször annyian, összesen 467-en haltak meg. Az összes személyi sérüléses közlekedési baleset sem tekinthető elenyészőnek, ugyanezen évben az összes közlekedési baleset, amelyben emberek is megsérültek átlépte a 14 ezret.

A legveszélyesebb mindezek közül mégis a háztartás számít, ugyanis az otthoni balesetben történt haláleset került a dobogó legfelső fokára, ugyanis majdnem 1600-an vesztették életüket otthonukban. Az sajnos a ksh adatai közül nem derül ki, hogy összesen hány háztartási baleset történik, amely nem végződik halállal.

A fiataloknak nem elég az állami baleset-biztosítás?

Érdemes tudni, hogy alapvetően a 3–18 év közötti gyerekek számára létezik ingyenes állami baleset-biztosítás, ám ennek térítési limitje csupán jelképes összeget jelent és hosszú évek óta nem emelkedett.

Összességében tehát ez nem feltétlen nyújt biztonságot a szorult helyzetben, azonban ha nincs más, akkor egy apró segítséget ez is adhat.

Az állami tanuló balesetbiztosítás limitjei:

  • baleseti halál: 200.000 Ft,
  • csonttörés: 3.000 Ft,
  • maradandó egészségkárosodás (1-9% rokkantsági fok): 3.000 Ft,
  • maradandó egészségkárosodás (10-29 % rokkantsági fok): 50.000 Ft,
  • maradandó egészségkárosodás (30-100% fokú rokkantság): 300.000 Ft

Nem szabad elfelejteni, hogy a maradandó egészségkárosodás százalékos mértékben térít, így a feltüntetett összegekből a rokkantság százalékának megfelelő mértékű juttatást kap a biztosítótól a gyerek.

Mit érdemes tudni általánosságban a balesetbiztosításokról?

Bár számtalan különböző ajánlat létezik, a legtöbb balesetbiztosítás megegyezik abban, hogy rendszerint a világ összes országára érvényesek, és szinte kivétel nélkül kizárják a térítést abban az esetben, ha valaki gondatlanság miatt sérül meg. Ezeken túl pedig a határ a csillagos ég.

A különböző mértékű térítési limitek mellett, a térítések köre is eltérő lehet. A különböző biztosítóknál más a rokkantság mértéke is. Vannak, akik ezen a téren csak magas, 40-50 százalékos mértéktől térítenek, más biztosítások esetén már akár 1-2 százalékos mértékű károsodás esetén is kapható kártérítés. Ezen felül fedezetet nyújthat egy ilyen konstrukció orvosi költségek, szállítás esetén is, de akkor is, ha baleset miatt kórházba kerül, hiszen a biztosítás napi díjat fizethet a kórházi tartózkodás időtartamára.

Hangsúlyozandó továbbá, hogy bár a különböző kiegészítő biztosítások, amelyek gépjármű-, lakás- vagy bankkártya-biztosítás mellé kérhetők, praktikusak, viszont csak korlátozott térítést nyújtanak, egy normál és minden igényt kielégítő baleseti térítés csak a balesetbiztosításokra jellemző.

Vagyis a fentieket látva nem kérdés, hogy számos esetben nyújthat hatalmas segítséget, ha van az embernek érvényes balesetbiztosítása. Hiszen az anyagi segítség így akkor jöhet, amikor tényleg a legnagyobb szükség van rá. Cserébe pedig csupán minimális havi kiadással kell számolnia.

Borítókép: illusztráció, forrás: 123rf

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink