Forgalomból ideiglenesen kivont jármű kötelező biztosítása

Főoldal 9 blog 9 Forgalomból ideiglenesen kivont jármű kötelező biztosítása

2022. 01. 21.

Előfordulhat, hogy a jármű valamilyen okból nem lesz használatban, ilyenkor az üzembentartónak lehetősége van ideiglenesen kivonni a forgalomból azt. Kell ilyenkor kötelező biztosítást fizetni? És ha casco is volt az autón, akkor mit tegyek? Mi történik ilyenkor a biztosítással?

Ezek a kérdések nagyon is jogosak, hiszen nem minden nap vonja ki az ember az autóját a forgalomból. Cikkünkben átnézzük, hogy mit kell tennie, a forgalomból ideiglenesen kivont jármű kötelező biztosításával kapcsolatban.

Minden közúti forgalomban résztvevő gépjárműnek, legyen az egy motor, személyautó vagy éppen kamion, szükséges rendelkeznie kötelező biztosítással. Ezért, mert rendelkeznie kell kgfb-vel, már a forgalomba helyezéshez is szükséges bemutatni a biztosítás meglétét igazoló dokumentumokat. Ezzel pedig rendszámot kap, majd pedig ténylegesen is forgalomba állhat és szállíthatja boldog tulajdonosait.

Ennek az ellenkezője is megtörténhet, amikor a járművet ideiglenesen vagy véglegesen kivonják a forgalomból, ha ez megtörténik, akkor a biztosítás sem marad változatlan.

Miért történhet ideiglenes kivonás?

Az ideiglenes kivonást kezdeményezhetik a hatóságok

Ideiglenes kivonást kezdeményezhetik a hatóságok, amennyiben a járműnek a forgalomban tartásához valamilyen feltétel nem teljesül. Ilyen feltétel lehet, ha az üzembentartó nem fizette meg a gépjárműadót vagy nem rendelkezik érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. Ebben az esetben az eljáró hatóság 6 hónapra kezdeményezheti a forgalomból történő ideiglenes kivonást.

További információ a hatóságok által kezdeményezett kivonásról itt talál.

A kivonást kérheti az üzembentartó is

Ön, mint a gépjármű üzembentartója is kezdeményezheti a forgalomból történő ideiglenes kivonást. Ekkor bármelyik kormányablakban megteheti ezt, így pedig az autó maximum 6 hónapra „használhatatlan” állapotba kerül. Ez azt jelenti, hogy az autó nem felel meg a közúti forgalomban való részvétel követelményeinek, tehát egyáltalán nem közlekedhet vele.

A 6 hónapos időszak letelte után automatikusan visszakerül a forgalomba a jármű és ezzel Ön újra használhatja a gépjárművét, vagy újabb 6 hónapos időszakra kivonja a forgalomból. Ezt annyiszor teheti meg, ahányszor szeretné, mindössze arra kell figyelnie, hogy folytonos legyen a kivonás, hogy költségei ne keletkezzen (pl.: biztosítási díj, vagy gépjárműadó, stb.)

Forgalomból ideiglenesen kivont jármű kötelező biztosítása is szünetelni fog

Mi történik a biztosítással, ha a járművet ideiglenesen kivonták a forgalomból? A forgalomban tartott gépjárműre fenn kell tartani a biztosítást, a forgalomból kivont autóra viszont nem, tehát a biztosítás az ideiglenes kivonás esetén szünetelni fog.

Az ideiglenes kivonást igazoló dokumentumot a biztosítóhoz beküldve lehet kezdeményezni a biztosítás szüneteltetését, azonban ez már nem is feltétlenül szükséges. Nem feltétlenül szükséges, mert a belügyminisztérium által üzemeltetett kárnyilvántartó rendszerbe felvezetik a szünetelést, erről pedig a biztosító is értesülni fog.

Ahogy már fentebb említettük a forgalomból történő ideiglenesen kivonás maximum 6 hónapra történhet, így a jármű 6 hónap letelte után automatikusan visszakerül forgalomba. Ekkor a biztosításai is újra aktívvá válnak és tovább kell fizetnie a biztosítási díjakat, különös tekintettel a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra.

Bonus-Malus fokozattal mit történik az ideiglenes kivonásnál?

A bonus-malus fokozat kedvezőbbé vagy drágábbá teheti a biztosítás éves díját. Ennek emelkedését vagy csökkenését szigorúan szabályozza a 21/2011. (VI. 10.) NGM rendelet, amely szerint

„…új biztosítási időszak kezdő napjai közötti időtartam során legalább 270 napig biztosítási fedezettel rendelkezett…”

Mivel a kötelező biztosítási szerződés ideiglenesen szünetelt, ezért 2 lehetőség van a bónusz fokozat kérdésében:

Amennyiben önnek ki volt vonva ideiglenesen a járműve a forgalomból, de 270 napnál többet töltött forgalomban akkor a bónusz emelkedni fog egy fokozattal a következő biztosítási évfordulót követően. Ha nem töltött legalább 270 napot a jármű forgalomban, tehát a kgfb sem volt élő legalább 270 napon keresztül, akkor a bónusz fokozat az évforduló után sem változik, ugyanaz marad volt.

Kapcsolódó cikkeink
Legújabb cikkeink