Ezért fontos az egészségbiztosítás külföldön

Főoldal 9 blog 9 Ezért fontos az egészségbiztosítás külföldön

2021. 07. 05.

Szeretne idén télen valamelyik környező ország gyönyörű hegyei közt síelni? Vagy úgy döntött, hogy karácsonyra egy vakációval lepi meg családját, szeretteit? A meleg alsónemű és az útikönyv becsomagolása mellett érdemes a biztosításra is gondolni, mert a legszebb út is tartogathat kellemetlen meglepetéseket… főleg, ha nincs érvényes egészségbiztosítás külföldön.

Az Ön családjában is előfordult már, hogy valaki pont az ünnepek előtt kapta el az influenzát, vagy valami jó kis gyomorfertőzést? Önöknél is van olyan, aki lépten-nyomon kisebb baleseteket szenved, például elesik az utcán, vagy szórakozottságból nekimegy a szekrény oldalának a lakásban?

Murphy óta tudjuk: a betegségek és balesetek mindig a legrosszabbkor támadnak. Biztos, hogy akkor kell a rossz gyomrunk miatt diétáznunk, ha a finomságok alatt roskadozik az asztal, és akkor rúgunk bele az ágy sarkába, amikor amúgy is késésben vagyunk, és nincs időnk leülni fájlalni.

Szerencsére ezek apróságok, amik miatt valószínűleg el sem kell menni az orvosig.

De mi a helyzet akkor, ha Murphy a vakáció alatt támad?

Azt mindenki tudja, hogy a téli sportok, a síelés, a snowboard nem veszélytelenek: egy kisebb rándulás, ficam, vagy rosszabb esetben csonttörés szinte mindig benne van a pakliban. De semmi gond, hiszen a síparadicsomok környékén könnyen és gyorsan lehet orvosi ellátáshoz jutni: a helyi szakemberek már profik a sísérülések kezelésében.

A kérdés már csak az: mibe fog ez Önnek kerülni?

Természetesen Murphy nem csak síbaleset képében csaphat le: akár várost néznek, akár kirándulnak családjával, a hidegben immunrendszerük nagyobb igénybevételnek van kitéve, és könnyebben előfordulhat, hogy leteríti Önöket egy betegség. Kár lenne a vakációt azzal tölteni, hogy megpróbálja „kifeküdni”; ilyenkor érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, hogy a beteget a szükséges gyógyszerek hamar talpra állíthassák, és folytatódhassanak a közös programok!

De vajon hova fordulhatnak?

Az Európai Unión belül az azonos elbírálás elvének köszönhetően minden olyan ellátásra jogosultak, amelyre az adott tagország állampolgárai is: vagyis ugyanazért az ellátásért nem kell külön fizetnie külföldön a magyar állampolgárnak. Feltéve, ha a szükséges ellátást a helyi állampolgárok is térítésmentesen vehetik igénybe… és van európai egészségbiztosítási kártyája, amivel igazolja, hogy itthon biztosítottnak számít.

Mielőtt külföldre indul, mindenféleképpen érdemes kiváltani egy ilyen kártyát, és utánajárni, hogy az adott tagországban milyen egészségügyi ellátást vehet igénybe, hogy ne akkor kelljen nyomoznia, amikor már megtörtént a baj. Ám ezzel érdemes körültekintően bánni, mert nem teljes körű az ellátás.

Van azonban egy tetemes költség, amit rendszerint nem tartalmaz a térítésmentes ellátás: a szállítást. A beteget, sérültet előfordulhat, hogy utaztatni kell: lehet, hogy olyan a panasz, amivel nem engedik fel a repülőre (például fertőző betegséggel nem illik gépre szállni), vagy olyan a sérülése, amivel nem tud autóban, vonaton utazni. A betegszállítás ára pedig – főleg országok között – horror összegekbe kerülhet.

Egészségbiztosítás külföldön napi egy kávé áráért

Ennél sokkal egyszerűbb és praktikusabb egészségbiztosítást kötni a külföldi utazás előtt, hiszen így napi pár száz forintért a legtöbb ellátáshoz térítésmentesen juthat hozzá az EU-n belül és kívül is. Az egészségbiztosítás külföldön nem csak a beteg, vagy sérült ellátását fedezi, de a legtöbb csomag tartalmaz poggyászbiztosítást, ha értékei sérülnének vagy elvesznének, a sícsomagokkal biztosíthatja a sportfelszerelést is, tartalmazza a betegszállítást, sőt, bizonyos biztosítási típusok a hegyimentést és a mentőhelikopteres szállítást is.

Az általános egészségbiztosításon kívül számtalan speciális biztosítási típust is talál ezen az oldalon: a síbiztosítás mellett van kifejezetten repülős utakra köthető biztosítás, ami 75-150 millió forintig állja az egészségügyi ellátást, 3-400 ezer forintig a poggyászbiztosítást és a 0-24 telefonos asszisztenciát. Van kifejezetten tengerparti nyaraláshoz összeállított biztosításcsomag is (ha a télből a nyárba menne), téli sportokra szakosodott biztosítás, útlemondási biztosítás, ha még itthon érne valakit baj, sőt, akár a memóriakártyáját is biztosíthatja, hogy meghibásodás esetén helyre lehessen állítani a vakáción készült pótolhatatlan fényképeket.

Ne hagyja, hogy Murphy nyerjen: kössön egészségbiztosítást, mielőtt külföldre utazik, és legyen gondtalan a telelés!