Egyre több az aktív álláskereső? (X)

Főoldal 9 blog 9 Egyre több az aktív álláskereső? (X)

2023. 08. 10.

Az aktuális munkaerő-piaci helyzet jelenleg azt tükrözi, ami a gazdaságban és az inflációs politikában zajlik. Az átalakulás már 2022 nyár végén elindult, amikor a kormány átalakította a KATA adónemet, és sokan kiszorultak annak alkalmazhatósága alól. Az egyik napról a másikra átalakított jogszabályok egyre többeket érintettek az elmúlt hónapokban, a tanárok új „életpálya-modellje” pedig igencsak megosztó a társadalomban. Nem véletlen, hogy a foglalkoztatottság ellenére sokan azt érzik, nem találják a helyüket az aktuális piacon, vagy egyszerűen nehezen boldogulnak a jelenlegi anyagi helyzetben.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre többen keresgélnek másik állás után, bízva abban, hogy képességeiket jobban kibontakoztatják majd, s persze nem utolsó sorban anyagilag is jobban fizető lehetőséget találnak. Ez utóbbi szó szerint létfontosságú, hiszen a megélhetési költségek egyre növekednek. Bár a kormány célja az infláció egyszámjegyűre csökkentése, de a szakemberek kételkednek abban, hogy ez az év végi céldátumra sikerülni fog. Amíg pedig maradnak a horror inflációs értékek, addig az üzletekben csodálkozni fogunk a kasszánál fizetett összegek kapcsán, és a megélhetési viszonyok sem a kívántak szerint alakulnak majd.

Munkahelyváltás vagy vállalkozás?

Mire gondol az átlagember akkor, ha anyagi helyzetének alakítása a cél? Elsősorban egy jobban fizető munkahely a cél, vagy az önállósodás és a vállalkozói lét is megfontolást igényel. Számos olyan munkakör létezik, amelyhez nincs szükség nagyobb anyagi befektetésre, mindössze a szellemi tőke és persze az internetkapcsolat az, ami lényeges. A home office ma már nem elérhetetlen, és ha a megfelelő tudással rendelkezel, akár otthonod kényelméből végezheted munkádat, irányíthatod saját vállalkozásod. Nem érdemes kishitűnek lenni, ám fontos, hogy tisztában legyél az aktuális piaci kereslettel.

Egy jó könyvelő aranyat ér, és ha sikerült megtalálni a Számodra ideális vállalkozási formát, akkor mindennapjaid egészen más fordulatot vehetnek. Míg alkalmazottként a munkaidő rendszerint lejár, ahogy elhagyod a munkahelyet, addig a vállalkozói szférában tulajdonképpen nincs pihenés. Mivel magad osztod be az időd, ezért elsősorban azt kell megtanulnod, hogyan tedd ezt hatékonyan. Célszerű egy észszerű napi munkarutint összeállítani, amelyben a nap munkával indul, és minden más csak utána jöhet. Ha ezt az akadályt nem tudod megugrani, azon kaphatod magad, hogy úsznak a határidők, a hétvégéid is a munkáról szólnak, és szinte soha nem tudsz kikapcsolni. Az időhatékonyság újszerű megtapasztalása azonban hozzásegíthet ahhoz, hogy eredményesebb legyél abban, amit csinálsz.

Természetesen a motiváló tényezők is átalakulnak, amint vállalkozni kezdesz. Ha magadnak keresed a pénzt, akkor átgondolást igényelnek a kiadások, a megtakarítások, és célszerű felkészülnöd arra is, hogy az adózással kapcsolatos jogszabályok szinte egyik napról a másikra változhatnak. A jogbiztonság követelményeit valahol ott magunk mögött hagytuk, amikor az adóév szinte közepén átalakították a KATA szabályozást. Ennek ellenére egy megbízható könyvelővel és a rendszeres informálódással naprakész lehetsz.

Apróhirdetés, közösségi média

A Maxapró szakemberei azt tapasztalják, hogy egyre többen nézelődnek az apróhirdetések között, keresik az anyagilag jobban kifizetődő, emberileg szimpatikusabb munkalehetőséget. Kétségtelen, hogy ez a legegyszerűbb módja annak, hogy munkát keress, szolgáltatásaid hirdesd. A közösségi média kínálta lehetőségek mellett sem érdemes elmenni, ugyanis szakmai csoportokban kifejezetten azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik az érdekkörödbe tartozó munkaterületen tevékenykednek. Legyél kreatív! Használd ki a modern kor kínálta megoldásokat! Add el magad – a kifejezés pozitív értelmében!

Tanárok új munkakörben?

A téma aktuálisabb, mint valaha. A megváltozott munkakörülményeket sokan nem érzik magukénak, és akár több évtizedes tanári múlttal is úgy döntenek, hogy egy új területen próbálják ki magukat. A gyakorlatban az látszik, hogy a tanárok után kapkodnak a munkaadók, így nagy valószínűséggel senki nem marad állás nélkül, aki a pályaelhagyás mellett tette le a voksot.

A jelenlegi szabályozás tükrében a szakma szerint az eddigi legnagyobb felmondási hullám érkezhet el, kormányoldalon viszont ennek jeleit nem látják. A tüntetések várhatóan tovább gyűrűznek majd, bár sokan ezek tényleges eredményességét megkérdőjelezik.

A munkaerő-piacon már most jelentős kereslet van a tanárok iránt, s nemcsak más szakmákat illetően, hanem a tényleges oktatási intézményekben is. A hiány már most látszik, elég csak a vonatkozó portálokon körülnézni. Még a nagy múlttal rendelkező, presztizs értékkel bíró intézmények is rendszeresen keresnek tanárokat, méghozzá nem kis számban. Ez sokat elárul arról, hogy a pedagógusi pálya jelenleg mennyire vonzó a megfelelő végzettséggel rendelkezők számára.

Munkahelyváltással javulhat az életminőség?

A kérdés jogos. Számos olyan munkakör létezik, amelyekben legfeljebb a minimálbér elérhető, fejlődésre pedig nincs lehetőség. Tény ugyanakkor, hogy az ország területi lefedettsége is más képet mutat az elérhető jövedelmek kapcsán. A fővárosban és a nyugati országrész nagyvárosaiban jelentősen jobb kereseti lehetőségek várják a munkavállalókat, mint keleten. A kisvárosokban és településeken leginkább azok járnak jól, akik vállalkozóként, akár home office keretein belül tevékenykednek. Az ingázás egyre kevésbé népszerű, ám például Nagykőrös-Kecskemét viszonylatban még így is megéri a napi oda-vissza 30 km, hiszen Kecskeméten nemcsak munkahely adódik bőséggel, hanem a bérek is magasabbak.

A kérdés tehát sokkal inkább az, hogy mit vagy hajlandó beáldozni, bevállalni azért, hogy életminőséged javuljon. Nem ritka, hogy egyáltalán nincs lehetőség a magasabb nettó összeg elérésére. Ilyenkor a kiadási oldalt érdemes megvizsgálni, vagy egyszerűen az átképzésben, a munkaerő-piaci helyzet átvizsgálásában gondolkodni.

Önmegvalósítás és munka? Nem lehetetlen együtt a kettő!

Álláskeresés során egyre többen tartják fontosnak, hogy olyan munkakör mellett tegyék le a voksot, ami közel áll személyiségükhöz, tehetségesnek vélik magukat hozzá, hiszen ez a hatékonyságot ez mindenképp pozitívan érinti. Ma már sokan keresnek kifejezetten a teljesítmény alapján fizető munkát, hiszen így nincs egy konkrét összeghez kötve a bevétel lehetősége. Ha ez már megfordult a fejedben, akkor a vállalkozói lét is egyfajta opciót kínálhat Számodra. Az apróhirdetési oldalak e tekintetben is hasznosnak bizonyulnak, hiszen feltérképezheted a jelenlegi keresleti és kínálati lehetőségeket.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a jelenlegi munkaerő-piacon lehetőség adódik, a kérdés már csak annyi, hogy a végzettség és az egyéni igények mennyire találkoznak a keresleti oldallal. A közöttük levő szakadék nyilvánvaló, és a felsőoktatási rendszerben bevezetett változtatások, a rövidített képzések és a bejutási küszöb is azt a célt szolgálják, hogy a hiányszakmákban mihamarabb megfelelő munkaerő álljon rendelkezésre. Az emberi tényező, az életminőséggel kapcsolatos elvárások és az önmegvalósítás iránti igény viszont a gyakorlatban mindig erősebbnek mutatkozik, mint az, hogy egykor mit gondoltunk a szakmáról, vagy mennyi időt öltünk a tanulásba.

(X) – szponzorált cikk

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink