Drágulás: Az élelmiszer mellett a biztosításokért is jobban zsebbe kell nyúlni?

Főoldal 9 blog 9 Drágulás: Az élelmiszer mellett a biztosításokért is jobban zsebbe kell nyúlni?

2022. 10. 13.

Az utóbbi időszak történései, a válság egyre inkább begyűrűzik az életünkbe, és ez bizony a gazdaság minden részén megmutatkozik. Egy-egy szimpla bevásárlás alatt is tapasztalhatja a saját bőrén az árak emelkedését, de úgy tűnik, hogy a biztosítások piacát sem kíméli ez a jelenség. Lássuk, mi várható ezen a téren, és mennyivel kell többet fizetni egy-egy ilyen szolgáltatásért?

Biztosítani vagy nem biztosítani? Ez itt a kérdés!

Egy megfelelő feltételek mellett megkötött biztosítás mindig jól jöhet, hiszen váratlan események bármikor előfordulhatnak. Egy koccanás, egy megbetegedés, egy lekésett járat vagy éppen az ingatlant sújtó káreset a legváratlanabb időpontokban bekövetkezhet. Óriási segítség lehet, ha az ezzel kapcsolatos összegeket nem Önnek kell kifizetni teljes egészében. Szerencsére egyre többen döntenek biztosítások megkötése mellett, de várható-e bármilyen változás a biztosítások iránti keresletben a mostani világgazdasági helyzetben?

Hogyan növelhette a válság a biztosítások megkötését?

A számok alapján határozottan megfigyelhető, hogy 2022 első felében megugrott azok száma, akik biztosítani szerették volna értékeiket vagy éppen saját magukat. Ez számokra lefordítva 15%-os növekedést jelentett az előző esztendőhöz képest. A válság alatt egyértelműen megnőtt az igény arra, hogy az ingóságokat és más fizikális vagy nem fizikális értéket a lehető legnagyobb biztonságban tudják az emberek. Ezt bizonyítja az is, hogy kiemelkedően nőtt az életbiztosítások, valamint a nyugdíjbiztosítások kötésének aránya ebben az évben (Forrás: portfolio.hu) Különösen megnőtt az online úton kötött biztosítások aránya, amelyeket egy-egy kalkulátor segítségével, akár egy okostelefonon is elintézhetnek az emberek bárhol és bármikor.

Miért emelkednek ennek ellenére mégis a biztosítások árai?

Habár a kereslet nagy, ugyanakkor egyéb tényezőket is mindenképpen szükséges figyelembe venni a biztosítások árának meghatározásakor. 2022. szeptemberében jelent meg először a hír, hogy a biztosítók is kénytelenek lesznek emelni a meglévő díjaikon abban az esetben, ha szeretnék a már megszokott színvonalat nyújtani az ügyfeleiknek. A magas infláció, valamint az emelkedő energiaárak a szolgáltatókat is elérik, akik kénytelenek áraikon emelni. Ezen a ponton minimum 18-20%-os emeléssel számolnak a biztosítók vezetői, de ez az érték akár ennél is magasabb lehet. Mindezek hátterében pedig egyértelműen a gazdasági válság áll.

Az egyik dolog következik a másikból

Ha mindennek növekszik az ára, és a kiadások egyre csak halmozódnak a családok életében, az az összes szegmenst érinteni fogja. Remek példa erre a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás vagy a CASCO.

Nézzük, jelen esetben mi is történik, ha csak egy autófényezésről vagy törés javításáról beszélünk. A szükséges szakemberek költségei jóval magasabbak ma, mint például egy évvel ezelőtt. Ahhoz, hogy a biztosító által adott összeg fedezhesse a munkálatok értékét, a befizetés arányát is növelni kell.

Ugyanez a helyzet a lakásbiztosítások vagy az utasbiztosítástok esetén is, de tulajdonképpen minden más típusú csomag kapcsán. Hiszen egy beázott tető, egy elromlott elektronikai eszköz vagy egy lekésett repülőgép okozta költségek is jóval magasabbra rúgnak, mint korábban. Ennek tükrében pedig mér nem meglepő, hogy ha a szolgáltatások árai drágulnak, azt egy idő után mindenképpen le kell követnie a biztosítók díjainak is. Ellenkező esetben egyszerűen képtelenek lennének fedezni az egyes károkat megfelelő mértékben. Ha pedig ez bekövetkezne, szép lassan értelmüket is veszítenék az ezzel kapcsolatos szerződések.

Összegezve, ha az infláció, az élelmiszerek, az energia és minden egyéb kiadás nő, úgy a biztosítások árai is magasabbá válnak, így sajnos mindenképpen számítani kell erre is. Az azonban továbbra sem kérdés, hogy mindenképpen megéri megfelelő biztosításokat kötni annak érdekében, hogy megkímélje magát egy hirtelen jött, nagyobb kiadástól!

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink