A BBP biztosítás jelentése

Főoldal 9 blog 9 A BBP biztosítás jelentése

2022. 05. 30.

A BBP biztosítás nagyon hasznos biztosítási fajta, hiszen a külföldön történő események rendezésében segít. Milyen eseményekben tud segíteni és mi a BBP biztosítás jelentése? Cikkünkben átnézzük, hogy mit jelent és mire számíthat, ha ilyen biztosítást köt és szüksége van a biztosító segítségére.

A BBP jelentése

A BBP biztosítás tulajdonképpen az utasbiztosítás másik elnevezése, a Baleset-Betegség-Poggyász rövidítése. Ez a fajta biztosítás egy elég speciális terméke minden biztosítónak, hiszen nem igazán személybiztosítás (annak ellenére, hogy baleset és betegség térítés van benne), a klasszikus személybiztosításokhoz képest nincs egészségügyi állapotfelmérés és meghatározott napokra szól. Emellett pedig nem igazán vagyonbiztosítás, mégis tartalmaz poggyász védelmet is.

Egy szó, mint száz, az utasbiztosítás és általa a biztosító akkor nyújt segítséget, amikor olyan helyen tartózkodik a szerződő (és/vagy biztosított), ahol alapvetően nem kap térítésmentesen orvosi ellátást baleset vagy betegség esetén, valamint a poggyász sérülés, elveszés lehetősége is fennáll.

Mik ezek a helyzetek?

A klasszikus BBP biztosítás az utasbiztosítás külföldre. Ez tartalmazza a külföldre tett látogatások alkalmával előforduló Balesetek és Betegségek orvosi ellátásának pénzügyi fedezetét, valamint a Poggyász károsodás megtérítését is. Ezen belül is van olyan utazási biztosítás, ami direkt városlátogatásokra lett tervezve, tengerparti nyaraláshoz, repülővel történő utazáshoz, vagy éppen síeléshez – téli sportokhoz. Ezek külön-külön speciális kiegészítőket is tartalmaznak, ilyen például a téli sportolásnál egy síbérlet árának megtérítése baleset esetén, vagy repülős BBP biztosításnál a poggyászkésedelem miatt költségtérítés.

Akármilyen furán hangzik, országon belüli kirándulásokra is érdemes lehet utasbiztosítást kötni. A belföldi utasbiztosítás nem tartalmaz orvosi és mentési költségtérítést, mert Magyarországon az érvényes TAJ kártya ellenében ellátást kap minden magyar állampolgár, valamint Magyarországon tartózkodó külföldi. Ez a biztosítás el is hagyhatná a BBP-ből a két B-t és már szinte csak P marad, mert poggyászbiztosítás, tovább utazási segítségnyújtás, lakóhelyhez közeli kórházba történő átszállítás költségtérítés, stb-t tartalmaz.

Amikor külföldiek Magyarországra érkeznek, akkor ugyanúgy nem kapnak egészségügyi ellátást, ahogyan a külföldre utazó magyarok. Az EU-n belül létezik egy úgynevezett EEK, amely bizonyos orvosi ellátások igénybevételére feljogosíthatja az Uniós állampolgárokat, az EEK sok hátránnyal bír, amelyet itt foglaltunk össze:

A külföldieknek Magyarországra szóló utasbiztosítás a sürgősségi ellátások finanszírozásában nyújt segítséget. Emellett pedig része még egy poggyászbiztosítás, ami a biztosított személyes tárgyainak sérülésekor vagy ellopásakor egyaránt térít.

Hol tudja használni az utazási biztosítását?

Ez egy nagyon jó kérdés, mert, ha egy adott célországba megy, akkor akár több országon is keresztül kell utaznia. Így pedig érvényes-e a biztosítási szerződés azokra az országokra is, vagy csak a célországban tudja használni?

Az utasbiztosításoknak a területi hatályát a biztosítók maguk alakítják, de általában úgy hozzák létre, hogy

  • külföldi utasbiztosítás esetén lehet Európa vagy világ, esetleg világ + USA + Kanada,
  • belföldi utasbiztosításnál kizárólag Magyarország,
  • külföldiek magyarországi utasbiztosításánál pedig csomagtól függően Magyarország vagy teljes Schengeni-övezet.

Így a kérdésre a válasz, hogy ha például valaki Franciaországba megy és ezért átutazik Ausztrián, majd Németországon, akkor az Európai területi hatály miatt nem csak a francia területre érve aktiválódik az utasbiztosítás, hanem már az osztrák-magyar határt átlépve.

Ilyen szolgáltatások vannak benne – ez a BBP igazi jelentése

Nagyon nehéz általánosan meghatározni, hogy milyen szolgáltatások vannak az utazási biztosításokban, hiszen ezeket minden biztosító egyedileg dolgozza ki. A szolgáltatásoknak nincs törvényben meghatározott minimuma, mint egy kötelező biztosításban, de mégis általánosan összefoglalható néhány szolgáltatás, ami fellelhető szinte minden külföldi utazásra szóló BBP biztosításban.

  • Orvosi és mentési költségek (némely biztosítónál külön bontják baleseti orvosi költségek és betegség orvosi költségeinek fedezetére)

Ez maga az egészségügyi ellátásra szóló fedezet. Ha baleset éri, vagy beteg lesz külföldön, akkor ebben a részben található limitig fizeti a biztosító az orvosi költségeket. Hogy milyen limitet tartalmaz erre vonatkozólag a biztosító, megtalálhatja az adott biztosító weboldaláról letölthető biztosítási feltételben, vagy egyes esetekben a biztosítási kötvény oldalain is.

  • Utazási segítségnyújtás

Sokszor a biztosító olyan szolgáltatásokat is nyújt az utasbiztosítás keretein belül, amely habár összefüggésben van az elszenvedett balesettel vagy betegséggel, mégsem orvosi költségek térítése. Az utazási segítségnyújtás lehet például hazautazás időpontjának változása miatt extra költségek, vagy akár gyermek hazaszállításának, ha a szülő-gondviselő szorul orvosi kezelése és még sok egyéb más szolgáltatás is.

  • Baleseti összegbiztosítás

A biztosítási fedezet alatt gyakran csak az orvosi költségek térítését szokás érteni és az összegbiztosítást is könnyű összekeverni a valós ellátás költségeinek megtérítésével. Az összegbiztosítás, amelyet nagyon sok biztosító által kibocsájtott biztosítási kötvény tartalmaz, arra vonatkozik, hogy baleset bekövetkeztekor, az orvosi költségek térítésén felül utólag is kap az utazó egy bizonyos összeget. Baleseti halál bekövetkeztekor pedig a törvényes örökös kapja meg a biztosító által juttatott pénzösszeget. Ilyen összegbiztosítás lehet a már említett baleseti halál, egy baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás vagy a baleseti kórházi napi térítés.

  • Poggyászbiztosítás

A baleset, és a betegség térítés mellett még a poggyászbiztosítás kifejezetten fontos eleme a BBP biztosításoknak. A poggyász, ami sokféle értéket tartalmazhat, ha eltűnik, sérül, vagy repülőtéri fosztogatók áldozatává válik, akkor akár több százezer forintos kár is értheti az utazót.

A BBP biztosítás általában sérülés, eltulajdonítás esetére nyújt fedezetet, de vannak olyan különleges utasbiztosítások is, ahol a kötvény tartalmaz olyan poggyász-kiegészítőket is, mint a poggyászkésedelem miatti többletköltségek, sürgősségi vásárlások térítése, vagy a repülőtársaság kezelésében igazolt eltűnés stb.

  • Felelősségbiztosítás

A biztosítási kötvény – szinte bármely biztosító által történik a kiállítása – tartalmaz felelősségbiztosítást is. Ezek terméktől függően sokféle eseményre terjedhetnek ki. Sport kiegészítővel a sportolás közben okozott dologi károkra, vagy egy külföldi tanulás/szakmai gyakorlat esetén szakmai felelősségbiztosítás formájában a munka közben elkövetett hibákra.

Szintén gyakori, hogy a biztosítási kötvény külön a szállodában történő véletlen károkozásra is tartalmaz felelősségbiztosítást.

Mennyibe kerül egy BBP biztosítás és mitől függ az ára?

A BBP biztosítás egy napi díjas biztosítási forma, ezért ennek ára erősen függ attól, hogy hány napot fog külföldön tölteni a szerződő/biztosított. Emellett pedig függ attól is, hogy hova utazik, például Európán belül látogat meg egy másik országot, vagy éppen az USA-ba indul és még függ a díj attól is, hogy mennyi idős az utazó.

Egy utasbiztosítás ára elég széles skálán tud mozogni, az összeg pár száz forinttól a több tízezerig, de egy több hetes vagy hónapos tartózkodásnál akár százezres tétel is lehet.

Ha szeretné megtudni, hogy önnek mennyibe kerül az utasbiztosítás kiszámolhatja itt!

Kapcsolódó cikkeink
Legújabb cikkeink